Aleksandar Vasić za INSAJDER “Naplata poreza je najvažniji interes društva”

Srbija nije jedina koja je reprogramirala poreske dugove svojim sportskim „institucijama“. Španija je 2013. posle opšte ekonomske krize omogućila višegodišnji reprogram stotina miliona evra poreskog duga Realu i Barseloni. A potom i još nekim klubovima koji su se bunili.

Italija je omogućila Interu i Milanu odlaganje poreza usled krize sa pandemijom. Evropska unija poslednjih godina nastoji da iskoreni ovakvu praksu iz prostog razloga: olakšice prema pojedinim akterima stavljaju u neravnopravan položaj ostale koji nisu dobili olakšice. Ne samo u domaćem već i u međunarodnom takmičenju.

Osim sporta, ovakvi reprogrami su omogućeni npr proizvođačima automobila u USA, Francuskoj i Nemačkoj posle krize iz 2008. U Južnoj Koreji 1998. posle tamošnje ekonomske krize. Cilj je bio očuvanje radnih mesta i konkurentnosti strateških industrija.

Svaki put su ovakvi potezi kontroverzni jer dovode do rasprave zašto samo pojedini akteri dobijaju preferencijalni tretman. Krši se poreska neutralnost i time pojedini tržišni takmičari imaju prednost u odnosu na druge.

Razlika u odnosu na Srbiju je što su pomenute povlastice u plaćanju poreza ipak vezane za izuzetne događaje, velike nepredviđene krize. Naši klubovi su čini se uvek na ivici bankrota, u konstantnoj krizi i zavise od milosti države da ih sačuva. Na taj način – oba velika kluba su dobrim delom „državni projekti“, a svađa je ko je od njih dobio više od države.

Prosta činjenica, da se porez mora jednom platiti, ipak izgleda forsira pozitivan rasplet. Posle oštrog ukora i posete budžetske inspekcije, KK Partizan je potvrdio da će izmiriti kompletne dugove do kraja marta na način koji je predviđen sporazumom sa Poreskom upravom.

Mentalitet „lako ćemo za porez“ ustupa mesto faktu da je porez sastavni deo finansijskog menadžmenta i bitan sastojak društvenog ugovora. Možda je to važnije od trenutnog sportskog uspeha.

 

Samo dva dana nakon ljutite izjave predsednika, poreska kontrola u Zvezdi i Partizanu
Poreska uprava i budžetska inspekcije od danas proveravaju poslovanje KK Crvene Zvezde i Partizana. U uređenoj državi to ne bi bila vest jer je posao nadležn...

PDV AKADEMIJA startuje od maja!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Registrujte se, budite u toku programa koje pripremamo i učestvujte u njihovom kreiranju.

Ovaj sajt će uskoro biti inoviran i sadržaće niz funkcionalnosti za lakšu primenu propisa o PDV-u, a biće i podrška polaznicima PDV AKADEMIJE.
Sadržaji će za registrovane korisnike biti besplatni.

Besplatna registracija