BIZNIS.RS – Gastarbajteri moraju da obrate pažnju prilikom plaćanja poreza

Što se tiče prihoda od rada, Srbija ima zaključene ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa velikim brojem zemalja, uglavnom sa većinom država gde radi veliki broj naših ljudi. Lista država sa kojima je Srbija zaključila međunarodne ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja može se naći na sajtu Ministarstva finansija https://www.mfin.gov.rs/propisi/ugovori-o-izbegavanju-dvostrukog-oporezivanja.

“U tim ugovorima, po pravilu u svakom, piše da se prihodi od rada oporezuju samo u zemlji gde se radi. To znači da druga država nema pravo da oporezuje prihode od rada koji su na teritoriji druge zemlje. Zarade gastarbajtera neće se oporezovati u Srbiji jer je to prihod nastao od rada u drugoj zemlji i samo ta zemlja ima pravo oporezivanja”, kaže za naš portal poslovni savetnik i član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić.

Gastarbajteri moraju da obrate pažnju prilikom plaćanja poreza
Iako se dugo spekulisalo koje poreske obaveze imaju naši građani na privremenom radu u inostranstvu, zakon je jasno predvideo šta, gde i koliko plaćaju gastarbajteri. Ipak, postoje specifične ...