Inicijativa PKS za odlaganje rokova za dostavljanje Napomena uz finansijske izveštaje

Grupacija računovodstvenih poslova Privredne komore Srbije (PKS) je razmatrala pitanja položaja pružalaca računovodstvenih usluga.

Izmene Zakona o računovodstvu koje se odnose na skraćene rokove za sastavljanje finansijskih izveštaja i drugačiji obim i sadržaj obrazaca i dokumentacije se prvi put primenjuju na finanijske izveštaje za 2021. godinu.
Jedna od znajačnih novina je i obaveza sastavljanja Napomena uz finansijske izveštaje.

Kompletna privreda a posebno firme koje se bave pružanjem računovodstvenih usluga u prethodnim godinama u obavljanju svojih poslova suočavale su se sa velikim pritiskom izazvanim dugotrajnom pandemijom virusa Corona 19.

Grupacija računovodstvenih poslova smatra da u u ovim okolnostima nije primereno nametanje dodatnih obaveza uz istovremno skraćenje rokova za finanijsko izveštavanje.
Zbog nametanja dodatnih obaveza i skraćenja rokova postoji opravdana bojazan pružalaca računovodstvenih usluga da kvalitet Napomena uz finansijske izveštaje, a samim tim i kvalitet kompletnih finansijskih izveštaja neće biti na propisanom i očekivanom nivo, te da će korinsici finansijskih izveštaja ostati uskraćeni za detaljne informacije.

Iz navedenih razloga Grupacija je Ministarstvu finansija uputila inicijativu  da se privrednim društvima koja su razvrstana kao mikro pravna lica omogući odloženo dostavljanje Napomena  uz FI za 2021. godinu do 30/06/2022 umesto do 31/03/2022.

“Iskreno ne očekujem da će Ministartsvo odgovoriti na ovu inicijativu, kao što nije uvažilo ni mnoge druge inicijative, ali je naša stalna obaveza da se borimo za interese pružalaca računovodstvenih usluga”

Aleksandar Vasić
Predsednik grupacije računovodstvenih poslova PKS

 

 

PDV AKADEMIJA startuje od septembra!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija