Objavljen je BILTEN stručnih mišljenja Ministarstva finansija JANUAR 2024. godine

Ministarstvo finansija Republike Srbije objavilo je Bilten službenih objašnjenja i stručnih mišljenja za primenu finansijskih propisa broj 01 (januar 2024).

U Biltenu je objavljeno sedam mišljenja koja se odnose na primenu Zakona o PDV, ali i jedno mišljenje iz oblasti računovodstva koje posredno daje odgovor na mnoge nedoumice o vezi računovodstvenih i poreskih dokumenata i evidencija.

Mišljenje na koje ukazujem dalo je odgovor na pitanje datuma knjiženja dokumenta u računovodstvenim evidencijama u slučaju kada se radi o dokumentu na osnovu koga se vrši carinjenje.

Priznavanje i vrednovanje poslovnih događaja iz gore pomenutog dokumenta se vrši *u skladu sa računovodstvenim propisima*. Carinski postupak, dokumenta i rokovi, regulisani su carinskim propisima. Nastanak poreske obaveze za PDV, dokumenta koja se izdaju i evidencije koje se vode regulisani su propisima o PDV.

Svi ovi propisi (računovodstveni, carinski i poreski) pitanja dokumenata i evidencija regulišu na drugačiji način.

Možemo se složiti da bi bilo dobro „jednim klikom” zadovoljiti sve zahteve, ali to jednostavno nije moguće. Radi se o različitim postupcima i zahtevima.

Tako da ne treba očekivati da se datum nastanka poreske obaveze po propisima o PDV složi sa datumom priznavanja imovine ili rashoda po računovodstvenim propisima.

Glavna knjiga jeste „sveto pismo” za računovođe, ali poreske evidencije su propisane da bi se kontrolisala primena poreskih propisa. Upoređivanje ova dva izvora podataka jeste neophodno i korisno, ali nije moguće očekivati njihovo potpuno poklapanje.

 

Objavljen je BILTEN stručnih mišljenja Ministarstva finansija JANUAR 2024. godine – PDV.rs

 

Objavljen je BILTEN stručnih mišljenja Ministarstva finansija JANUAR 2024. godine - PDV.rs
Ministarstvo finansija Republike Srbije objavilo je Bilten službenih objašnjenja i stručnih mišljenja za primenu finansijskih propisa broj 1 (januar 2024.) Bilten možete pogledati na našem ...

PDV AKADEMIJA startuje od maja!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Registrujte se, budite u toku programa koje pripremamo i učestvujte u njihovom kreiranju.

Ovaj sajt će uskoro biti inoviran i sadržaće niz funkcionalnosti za lakšu primenu propisa o PDV-u, a biće i podrška polaznicima PDV AKADEMIJE.
Sadržaji će za registrovane korisnike biti besplatni.

Besplatna registracija