Licenciranje poreskih savetnika (BELEŠKA)

Trebaju li poreski savetnici da budu regulisani / licencirani od strane države? Mislim da ne i nadam se da se to u nas neće dešavati.

Ova materija je raznoliko rešena u Evropi, a uputstvo EU je da se oblast harmonizuje i to u smislu manje uloge države. To je deo šire inicijative o profesionalnim uslugama (advokatura, građevina, arhitektura, posredovanje u nekretninama..) koje su neophodne za funkcionisanje privrede, a i same donose značajnu privrednu aktivnost.

Argumenti EU su da stara državna regulativa usporava razvoj ovih usluga, otežava međunarodno delovanje i smanjuje izbor korisnicima usluga. Države sa regulativom se opiru, u osnovi nekako negujući poreske savetnike (zastupnike) kao odabrane saveznike u kontroli i negovanju stručnih i etičkih standarda. Naravno, mnoge države tvrde da je baš njihov poreski sistem izuzetno specifičan i da autsajder ne može da ga razume.

Moj stav je jednostavan: država treba da se bavi kontrolom poreza, a poreski savetnik treba da bude saveznik građanina i privrednika. Optimalno je da istovremeno bude poželjan i kompetentan sagovornik države. Ako bi država dostigla nivo visoke efikasnosti, maksimalne stručnosti, primerene savesnosti i inteligentne mešavine nadzora, usmeravanja i kažnjavanja – tržište će bolje od bilo koje regulative pronaći odgovor.

Nasuprot državnoj regulativi je samoreguilsanje i licenciranje kroz stručna udruženja. Stručna udruženja se bave edukacijama, informisanjem, licenciranjem i razvojem svojih članova.

Tu je i očigledan argument: novi oblici prekogranične trgovine i finansijskog delovanja, novi informatički alati i algoritmi se prebrzo razvijaju. Država ih jedva i sama prati i kaska u smislu regulative, kontrole poreza i sopstvenih kapaciteta. Kako bi uspevala da postigne da kontroliše ko je osposobljen da se bavi poreskim savetovanjem na ovu temu?

I zašto bi to bio njen posao? Neka obveznik bira kakvog i koliko stručnih savetnika će angažovati.

Uostalom, svako može da se zapita unutar svoje struke koliko je državna regulativa zaista unapredila standarde profesije a koliko je tek praznjikava birokratija koja komplikuje i poskupljuje bavljenje profesijom.

 

Ilustracija: carski ispit za državne službenike u srednjevekovnoj Kini, Wikipedia

PDV AKADEMIJA startuje od septembra!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija