Ko krši propise o računodstvu? (BELEŠKA)

Ko krši propise o računodstvu? Ubedljivo najčešće onaj koji je odgovoran, a to je zastupnik pravnog lica, tj privrednik. Računovođa će u ogromnoj većini slučajeva svoj posao završiti u roku i na najbolji način koji mu je omogućen od strane privrednika.

Pa ipak, uobičajene su ove statistike koje (makar u naslovima) ukazuju o broju privrednih prestupa u poslovnoj godini: daleko najveći broj je iz oblasti računovodstva. Samo što javnost ne shvata da nisu računovođe bili nemarni i željni da prestup nastane. U stvarnosti je obrnuto: računovođa teži i čezne da njegov klijent pedantno i bagovremeno dostavi dokumenta pa time i materijal za izveštaj o poslovanju. Računovođa nema motiv da kasni i brlja. Smisao njegovog života je da unese red i pravovremenost dokumentovanja u poslovanje svog klijenta.

Računovođa podseća i preklinje klijenta da razume značaj svoje odgovornosti i poštuje preciznost i zakonitosti u evidentiranju svake poslovne promene. Čast i dužno poštovanje osvešćenim privrednicima, ali još uvek često čujem da je privredni prestup nastao jer „računovođa je pogrešio u jednom zarezu“, „ovi iz računovodstva su nešto zabrljali“ i tome slično.

I sad, posle 20+ godina karijere, ja vidim da ću i iz duboke penzije drhtavom rukom upirati u zaboravnog klijenta: dostavi mi ispravnu dokumentaciju u zakonskom roku, molim te ko brata, nemoćan sam da te zaštitim ako sam ne vodiš računa o ispravnosti svog poslovanja!

Za BIZNIS.RS sam govorio o kaznama za nepredavanje finansijskih izveštaja, ali i tome šta nam nije ili jeste doneo Registar pružalaca računovodstvenih usluga

 

piše: Aleksandar Vasić

Ko je odgovoran za kršenje propisa o računovodstvu?
Među prijavljenim privrednim prestupima u prethodnoj godini najveći broj osuda je za povrede propisa o računovodstvu – 97,7 odsto kod odgovornih lica i ...

PDV AKADEMIJA startuje od septembra!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija