Brzina uvođenja e faktura (BELEŠKA)

Srbija je ispred Evrope po uvođenju obaveznih e faktura između privatnih preduzeća.

Italija je uvela ovu obavezu 2019, Portugal 2020, Grčka 2021, ali većina evropskih država nije. Holandija čak nije ni saopštila kalendar za uvođenje obaveznih e faktura u B2B poslovanju. Uprkos neminovosti i uprkos činjenici da su još 2011. uveli prvu fazu platforme za e fakturisanje.

Zanimljivo je da je Turska uvela obavezu 2020. a Saudijska Arabija 2021.

Po pravilu, a i po direktivi EU, države prvo uvode obavezu elektronskog fakturisanja za javni sektor. Oklevanje nekih od najrazvijenijih država u uvođenju ove obaveze između privrednih subjekata moglo bi da se protumači kao tradicionalna inercija evropske birokratije. Moguće je da države koje tradicionalno imaju više nenaplaćenog PDV-a brže uvode obavezu.

Ima li ipak nešto i u taktičnosti njihovih vlada i osetljivosti prema teškoćama i troškovima koje se privredi nameću? Ostavili su dugačke rokove za prilagođavanje.

U srpskoj državnoj administraciji vlada mnogo veće samopuzdanje da će privreda junački savladati brojne probleme i troškove koje novi propisi donose. Vrlo kratki pripremni period i očigledne krupne tehničke nesavršenosti na startu obavezne primene državni aparat posmatra sa spokojem i čvrstinom. Nasuprot privrede, računovođa i softverskih kuća.

Sada je to postao deo nacionalnog karaktera: uzdanje u improvizaciju u poslednjem trenutku nije samo talenat naših privrednika, već i deo pobedničkog mentaliteta državnog aparata.

Samo što složeni privredni život nije isto što i košarkaška utakmica. U saradnji privrede i države je poželjno da svi pobede i ostanu u igri, a ne da se protivnik nadmudri i izbaci u plej-ofu.

PDV AKADEMIJA startuje od maja!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Registrujte se, budite u toku programa koje pripremamo i učestvujte u njihovom kreiranju.

Ovaj sajt će uskoro biti inoviran i sadržaće niz funkcionalnosti za lakšu primenu propisa o PDV-u, a biće i podrška polaznicima PDV AKADEMIJE.
Sadržaji će za registrovane korisnike biti besplatni.

Besplatna registracija