Novi Pravilnik o e-fakturama – BEZ KAŽNJAVANJA DO KRAJA GODINE (BELEŠKA)

Zakon o elektronskom fakturisanju je počeo da se primenjuje od maja 2022. godine. Dinamika primene i način promena više su ličili na generalnu probu nego na promišljen zakonodavni proces.

 

Procesi su postavljeni naopačke, ideje su realizovane spram tehničkih mogućnosti, portal je menjan bez zakonskog osnova.

 

Ovaj uređeni haos je doveo do prilično traumatičnog perioda i za privrednike i za računovođe. Ako je za državu ovaj period bio uvežbavanje u višem interesu modernizacije – za privredu je ovo bilo napeto dešavanje gde svaki potez može da ostavi realne posledice.

 

Najmasovnije posledice su bile tenzija i strepnja koje su prožimale privredu i računodstvo. Od starta je bilo jasno da su greške neminovne, ali i da najveći broj njih neće imati ama baš nikakav uticaj na naplatu poreza. Da li će ipak neka proceduralna greška dovesti do kažnjavanja? Kazne su sve vreme pretile na najširem mogućem frontu „evidencija koje nisu sačinjene u skladu sa zakonom“. Kazne su bolno visoke, a kaznene odredbe prenormirane kako je to već običaj u poreskom zakonodavstvu.

 

 

Istovremeno, bilo je jasno da država nema kapaciteta za kontrolu, a kao i obično neće to da prizna. Bilo mi je više nego logično da privredi treba olakšati i smanjiti tegobe na primereni nivo. Izlaganje dugoročnoj frustraciji i stresu, stalnoj tihoj pretnji koja se ne ostvaruje dovodi do otupljivanja finansijske operative i pada imuniteta kompanija.

 

Više puta sam u neposrednim razgovorima sa predstavnicima Ministarstva finansija insistirao da se ceo proces relaksira i obveznicima pošalje poruka da fokus usmere na pravilan obračun poreskih obaveza. Npr ovako: „Gurajte kroz teškoće, promena je nužna, promena je istorijska i biće dugoročno dobra. Vodite računa o suštini (visini poreske obaveze), a nećemo vas kažnjavati za sitnice u početnom periodu“.

 

 

Sad smo već dosta odmakli u primeni propisa i iako je početak daleko iza nas problemi još nisu rešeni. Ipak, usvajanjem novog jedinstvenog Pravilnika dočekali smo jednu dobru vest!

 

Novim Pravilnikom je predviđeno da greške koje bude napravljene evidencijama PDV do kraja godine, a koje nemaju uticaj na ukupnu poresku obavezu neće biti sankcionisane.

 

Naša država je tradicionalno tvrdog srca za osećanja i stres koji trpi privreda, ali po ovom malom a ipak značajnom gestu nežnosti možemo slutiti da razume koji je pravi put.

 

PDV AKADEMIJA startuje od maja!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija