Poreske reforme u Crnoj Gori (BELEŠKA)

Lepota crnogorskog primorja čini da blagonaklono razmišljam o sprovedenoj poreskoj reformi.

Pobednici na izborima su mladi političari koji su do sada upravljali finansijama. Ime pobedničkog pokreta je „Evropa sad“, ali na formalnom pristupanju EU se ipak nije mnogo odmaklo. „Evropa sad“ je zapravo program smelih fiskalnih reformi. Neke su već sprovedene, a planira se i odvažan nastavak.

Neoprezivi iznos zarade je prošle godine podignut na 700 evra, ukinut je zdravstveni doprinos, minimalna zarada dvostruko (!) povećana. Budžet se uspešno puni i javne finansije za sada deluju stabilno. Planira se smanjenje PIO doprinosa i prosečna neto zarada od 1000 evra. Naravno i povećanje penzija uprkos smanjenju doprinosa.

Ovakve revolucionarne promene stručnim posmatračima iznutra sigurno izazivaju nervozu. Kritičari ih vide kao hazarderske i neodržive. Gledajući sa strane reforme deluju egzotično i tako jednostavno. Cap! Preko noći su povećane plate, smanjena opterećena za privredu.

To je večita igra ekonomije, poreza, javnih finansija. Uglavnom protiče u stalnom grču i natezanju, a ponekad se oštrim potezima sve učini toliko prosto, sveže i ostvarivo.

Budućnost se ne može sagledati kaže mi iskustvo, a iskustvo se ne može kupiti. Tako ću ja do sledećeg letovanja biti znatno mudriji da formiram mišljenje o ishodu ovih reformi. Tad me pitajte : )

 

Aleksandar Vasić

PDV AKADEMIJA startuje od maja!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija