Istinita stopa inflacije (BELEŠKA)

Šta biste rekli za mogućnost da možete dobiti apsolutno tačnu stopu inflacije ažuriranu na dnevnom nivou?

Rekli biste da je to nemoguće. Države možda i manipulišu stvarnim rastom cena. Ne obuhvataju se dovoljno one cene koje su nama bitne. Podaci kasne.

Međutim, postoji projekat koji u realnom vremenu beleži kolosalan broj cena robe i usluga i dnevno saopštava precizan indeks potrošačkih cena. Mala američka privatna firma „Truflation“ (stvarna inflacija) bavi se decentralizovanim finansijama (zasnovanim na blokčejnu). Osvojili su donaciju od 100 hiljada dolara i potom razvili softver koji neprestano prati deset miliona stavki! Svakog dana izdaju indeks potrošačkih cena koji je glavna mera opšte inflacije.

Platforma trenutno saopštava podatke o Sjedinjenim Državama i Britaniji. Osnovni podaci su besplatni, a detaljniji izveštaji uz pretplatu. Metodologija je transparentna i naravno omogućena savremenom tehnologijom. Za razliku od tradicionalnog „pešačkog“ snimanja cena iz potrošačke korpe ovde se automatski, digitalnim putem kupe cene iz svih raspoloživih i pouzdanih baza maloprodajnih cena.

U Americi se za potrebe indeksa potrošačkih cena obrađuje 80.000 stavki, a u Srbiji koliko mi je poznato oko 650 roba i usluga. Odabir ovih stavki, njihovo ponderisanje i periodičnost objavljivanja izveštaja rade se po metodologiji od pre 20ak godina. Kod nas je posao poveren Republičkom zavodu za statistiku.

Značaj vrlo preciznog i blagovremenog indeksa kretanja cena je ogroman za vođenje monetarne politike, niz finansijskih i ekonomskih odluka, kao i za lično planiranje finansija. „Truflation“ omogućuje da selektujete sopstvenu potrošačku korpu i tako dobijete ličnu stopu inflacije.

Koliko se ovi nezavisno prikupljeni podaci razlikuju od državnih podataka? U Americi je u pojedinim periodima „Truflation“ saopštavao nešto višu stopu inflacije od države, a poslednjih dana je stopa malo niža od zvanične. U slučaju Britanije nezavisni indeks je čak za 4 indeksna poena veći od državnog podatka!

Pitam se, kolika bi razlika bila u Srbiji?

 

https://truflation.com

PDV AKADEMIJA startuje od maja!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija