Konfuzija dužnosti (BELEŠKA)

Beogradski Infostan će još jednom omogućiti „unakrsno subvencionisanje“ korisnicima. Redovne platiše će naime platiti deo računa neplatiša. Biće subvencionisani ne samo oni koji su slabog materijalnog stanja, već svi oni koji su mudriji od nas što plaćamo na vreme. Onaj koji se naprezao da plati sa zakašnjenjem je platio i kamatu. Večitom neplatiši će biti otpisana i kamata i deo duga.

Objašnjenje ovakvog poteza je koliko neiskreno toliko i nepotpuno: pažljivo slušamo potrebe korisnika i izlazimo im u susret. Lepo, samo ste trebali reći da istovremeno NE slušate potrebe savesnih korisnika. Jer recimo moje potrebe su da poslujete finansijski odgovorno, jačate poverenje u javni sektor, ne podstičete moralni hazard. Iznad svega da mi ne proizvodite to dobro poznato osećanje nasamarenosti, ljutnje i nepravde.

I tako sam, uprkos brojnim sličnima iskustvima, opet iznosio svoja gorka osećanja jednom kolegi kada mi je on pomogao da ih artikulišem:

Vidi, Nemci imaju reč za to mentalno stanje  – Pflichtverwirrung. Ako im je poznat pojam, sigurno znaju i za lek. To bi značilo „konfuzija dužnosti“, ili zbunjenost spram obaveze. Radi se o situacijama kada osoba ima moralni ili pravni konflikt, neku nejasnoću u vezi sa time šta je ispravno ili korisno da uradi. Boravak u takvom stanju izaziva stres, anksioznost i krivicu. To može biti vrlo štetno po duševno zdravlje!

Ekonomija je nauka o racionalnim izborima. Redovno ponavljanje situacija u kojima savesni građani ispadaju budale iznova provocira dilemu da li je racionalno plaćati dugove na vreme. Tvoja patnja naizgled nije dilema, a svakako nije pitanje života i smrti, ali je ipak crvić koji rovari negde u podsvesti. Flihtfervirung!

Eto, saznao sam da u stvari nemam problem sa državnim preduzećima i ustanovama, već sa svojom uznemirenom psihologijom. Još da mi serviraju tu nemačku medicinu.

PDV AKADEMIJA startuje od maja!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija