Korenita promena poreskog sistema (BELEŠKA)

Poreska uprava je u fokusu ogromne političke bitke. Ta bitka može odlučiti budućeg predsednika.

Posle dugotrajnih žalbi o stalnom padu broja inspektora, nedovoljim sredstvima za rad i sve većem kašnjenju da se odgovori obveznicima vlast je donela nečuvenu meru. Predsednik je potpisao zakon kojim se poreskoj upravi opredeljuju dodatna sredstva u iznosu od 6,5 njenih godišnjih budžeta (!) u narednih deset godina. Uložiće se u vozila, kompjutere i obuke. Zaposliće se hiljade i hiljade novih službenika. Poboljšane poreske kontrole će sve to isplatiti i povećati prihode budžeta.

Opozicija je pošizela i odmah izglasala predlog zakona koji bi ova ista dodatna sredstva oduzeo od poreske uprave. Štaviše, poreska uprava će biti ukinuta u roku od tri godine! Ukidaju se svi postojeći poreski propisi i uvodi se samo jedan nacionalni porez, opšti porez na promet (potrošnju) sa stopom 30%.

Predsednik kaže da je opozicija smešna i da će bez oklevanja staviti veto na njiihov zakon.

Sve se ovo dragi čitaoče dešava u Americi u poslednjih godinu dana. Iako se u Sjedinjenim Državama smatra da je porez neizbežan kao i smrt, to ne znači da se o poreskoj politici i radu poreske uprave ne raspravlja najotvorenije, strastveno i uz lansiranje najsmelijih ideja.

Bajden je 2022. doneo „Zakon o redukciji inflacije“ koji predviđa velike budžetske rashode tokom narednih 10 godina. Prihodi za ovaj program treba do dođu od oporezivanja najvećih kompanija i pojedinaca, prvenstveno od neumitnih 15% poreza na dobit kompanija. Pored ostalog, poreska uprava će dobiti dodatnih 80 milijardi dolara da bi odgovorila ovom cilju. Zaposliće bar 35.000 novih službenika. Trenutno služba ima manje zaposlenih nego pre 30 godina. Nisu u stanju da uopšte odgovore na milione telefonskih poziva obveznika. Pisani otpravci kasne mesecima.

Republikanska opozicija je u januaru 2023. postigla većinu u predstavničkom domu parlamenta i odmah je izglasala radikalni „Zakon o fer porezu“. Senat, drugi dom parlamenta, je u rukama vladajućih Demokrata tako da zakon ne može da stupi na snagu. Ova inicijativa nije tako nova, a sada je u funkciji trenutnih političkih razmirica.

Bajdenovi protivnici kažu da je nerazumno bacati pare na poresku upravu i jahati običnog radnog čoveka, gnjaviti sa kontrolama. Sve će se to svaliti na malog preduzetnika, našeg glasača.

Vlast kaže da cilja samo milionere. Država godišnje gubi bar 500 milijardi usled evazije, a svaki dolar uložen u poresku službu donosi 7 dolara u budžet. Porez na potrošnju najviše pogađa siromašnije.

„Zakon o fer porezu“ i jeste i nije ekstremna ideja. Ukidanje gotovo svih poreza na zarade, prihode, kapitalnu dobit, itd bi pojednostavilo administraciju u ogromnoj meri. Sa druge strane, ugledni Brookings institut ceni da bi novi jedinstveni porez na promet („sales tax“) morao da iznosi bar 50% da bi postigao sadašnje budžetske prihode.

PDV AKADEMIJA startuje od maja!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija