Kupac je uvek u pravu (BELEŠKA)

U našem narodu se još uvek neguje starinsko uverenje da je „Kupac uvek u pravu“. Moram da skrenem pažnju da je za računovodstveno – poreske poslove malo koje uverenje štetno kao ovo.

Klijenti će odanost ovoj opasnoj ideji pokazati na dva načina:

1) Misle da je njihov predmet najvažniji i da ima prioritet u odnosu na ostale. To govori o njihovim ličnostima i njihovom preduzeću. Nisu blagovremeno poštovali dobro poznate i stroge procedure i rokove koji važe za svakog učesnika.

2) Misle da znaju bolje od računovođe kako se lakšim putem može ispuniti kakva zakonita obaveza. Baš su čuli od prijatelja u kafiću da to i nije neki problem.

Finansijska pitanja preduzeća su odavno domen ozbiljne stručnosti i ekspertize.

Opominjem stoga mladu generaciju računovođa da ne podležu šarmu ili pritisku klijenata. Ako klijent zna koliko i ti – to je duboko zabrinjavajuće. Ti si dakle slabo ispekao zanat, to poništava samu ideju stručnosti za koju bi trebalo da budeš plaćen. Nije tvoje da sabiraš i oduzimaš brojeve kako ti kaže „gospodin kupac“, već da dubokom stručnošću čuvaš finansijsko zdravlje klijenta.

Stoga partnerstvo umesto marginalizacije bitnog sektora. Zajedničko rešavanje problema; stalno informisanje i strpljivo podučavanje klijenta; otvorena komunikacija o teškoćama i klijentovog i računovođinog biznisa; osnaživanje klijenta da njegove službe konstantno unapređuju znanja i postaju sve samostalnije u njihovom delu računovodstvenih procesa; izostanak sujete i svadljivosti kod opravdanih primedbi klijenta; što veće i pronicljivije vladanje analitikom u cilju donošenja poslovnih odluka; potanko postavljanje realističnih ciljeva saradnje unapred.

Danas je sasvim uobičajeno da dobar računovođa okleva da prihvati nova preduzeća. On već ima dovoljno posla. On odavno nije u biznisu prodaje, već u navigaciji stalno rastućih i složenijih stručnih usluga. On zna da je besmisleno utvrđivati ko je u pravu.

U pravu je država, u pravu je tržište. U pravu su biznisi koji pronađu partnere po meri svojih vrednosti i zato zajedno napreduju.

PDV AKADEMIJA startuje od maja!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija