Neporeske dažbine – hakovanje sistema (BELEŠKA)

Popis svih neporeskih dažbina je ukleti projekat. Izgubili smo nadu da ćemo saznati koliko ukupno ima taksi i naknada. Država neće, privreda ne može da ga kompletira.

Birokratski sitem treba stoga hakovati obilaznim putem. Dovoljno je da država naredi svim organima da omoguće elektronsku naplatu javnih prihoda na portalu eUprava. Ko to ne omogući  – nema pravo na taksu. Nije nam potreban prethodni iscrpan spisak, on će se sam stvoriti.

Ovakav redosled koraka je ne samo moguć, već i nužan. Ovo je trenutak kada su okolnosti sazrele. Lokalne samouprave su pod disciplinom iste političke vlasti. Ako je država mogla da naredi privredi da hitno pređe na sistem e-faktura – zašto ne bi naredila i samoj sebi.

Potrebno je razviti i centralno softversko rešenje. Ono neće biti u prvom periodu idealno – doradiće se.

Da li bi pojedini organi i lokalne vlasti trpile u prvom periodu? Ako nisu u stanju da se organizuju neka trpe pa će ubrzati proceduru. Ne mora sve preko leđa građana i privrede. Videli smo primere saobraćajnih štrajkova u Japanu i Grčkoj: štrajkači puštaju narod da besplatno koriste put i gradski prevoz, a država trpi.

Posle odlučnog koraka sve bi došlo na mesto. Postojala bi mogućnost za ljubitelje pečata i šaltera da manuelno plaćaju takse. Mi koji ne ljubimo šaltere i kopanje po opštinskim sajtovima imaćemo na jednom mestu sve takse i naknade. Svako će videti i procenjivati šta su realne a šta nerealne dažbine.

Hajde državo, deluj odmah, možeš ti to 💪

 

PS  Kampanja koja nam je godinama sugerisala da nas guši 2000 manje više nepotrebnih taksi je prevaziđena. Donekle je bila i kontraproduktivna jer je pretila ukidanjem prihoda vlasti, privredu nije organizovala, a spisak nameta dobili nismo. Velika većina ovih dažbina zapravo nisu bez razloga, ali je problem uvek bio što se mučimo da doznamo koliko, kome i kako treba da platimo.

PDV AKADEMIJA startuje od maja!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija