Oporezivanje napojnica – početak rešavanja

U februarskom biltenu mišljenja Ministarstvo finansija je iznelo stav o oporezivanju napojnica u ugostiteljskim objektima.

 

Pojavile su se mobilne aplikacije putem kojih gost odlučuje kojem konobaru daje bakšiš i u kojem iznosu. Novac ide direktno konobaru, poslodavac nema ništa s tim. Mišljenje Ministarstva se odnosi baš na ovaj način davanja napojnice.

 

Zauzet je stav da se ovaj novac oporezuje porezom na druge prihode u iznosu od 20%. Stav je više nego logičan i uneo bi bar malo reda u ovu delatnost, jer danas bakšiši ili nisu oporezovani uopšte ili su pod „pritiskom“ većeg poreskog opterećenja kao zarade.

 

Ostalo je nedorečeno da li se ovo odnosi samo na bakšiše koji su naplaćeni preko mobilne aplikacije i da li po ovom osnovu postoji obaveza plaćanja doprinosa. Iz mišljenja bi se dalo razumeti da ovaj prihod, obzirom da nije uplaćen poslodavcu koji bi ga isplatio zaposlenom kao deo plate, ne podleže obavezi obračuna doprinosa.

 

Ministarstvo brojne dileme privrede i računovođa olakšava izrazito reaktivno, vrlo suvim i ograničenim odgovorima, takoreći samo u krajnjoj nuždi.

 

Imam utisak da će uskoro nastati mnogo prigodnih aplikacija koje olakšavaju korisniku da nagradi vršioca usluge ( i time zaobilaze kasu). Da li će se to smatrati stvarnom malom nagradom,  delom cene usluge, zaradom pružaoca usluge ili njegovog poslodavca – to ćemo tek videti.

 

Posebna je tema što kada se izgled aplikacije ovako „optimizuje“ (kao na ilustraciji) to nekako navodi i sugeriše kupcu da se od njega očekuje napojnica, pa se javlja pitanje da li je u pitanju sasvim slobodna nagrada za dobru uslugu, ili deo celokupne cene.

Objavljen je BILTEN stručnih mišljenja Ministarstva finansija FEBRUAR 2024. godine - PDV.rs
Ministarstvo finansija Republike Srbije objavilo je Bilten službenih objašnjenja i stručnih mišljenja za primenu finansijskih propisa broj 2 (februar 2024.) Bilten možete pogledati na našem ...

PDV AKADEMIJA startuje od maja!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija