Povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe (BELEŠKA)

 

Vlada Bosne i Hercegovine pokušava da roditeljima omogući povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe. Poreska uprava BiH se tome protivi.

Srbija je u svom zakonu o PDV do 2016. imala ovakve odredbe. One su rezultat prethodnih širokih inicijativa za podršku natalitetu kroz pomoć porodicama sa decom do druge godine.

2017. Srbija je ukinula ove odredbe, jer su one bile u suprotnosti sa PDV pravilima u EU. Sprovođenje ovog povrata je bilo i tehničko opterećenje kako za Poresku upravu tako i za građane. Osim sakupljanja stotina računa roditelji su trebali da dokažu da nemaju visoka prihode. Psihološko politički efekat olakšice u javnosti bio je polovičan: eto, država nas muči, moramo da silno vreme trošimo na prikupljanje, čuvanje dokumentacije i podnošenje iste.

Ukidanje ovih odredbi u našem Zakonu o PDV ne znači nužno da je umanjena pomoć porodicama koje imaju bebe, već se ona ostvaruje u skladu sa drugim zakonima kao što je npr  Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

PDV po svojoj suštini ne treba da zavisi od toga ko prodaje ili kupuje, već šta se prodaje i kupuje. Potreba da se nekim dobrima ili uslugama smanji cena, reguliše se primenom niže, tj posebne stope poreza.

Sve ostalo ne bi trebalo biti u domenu Zakona o PDV.

BiH je sada zauzeta istim žongliranjem između delova državne administracije. Poreska uprava slično kao u Srbiji kaže ministrima i poslanicima: nemojte zamršavati i stalno menjati PDV propise, gomilati naše obaveze. Vi već negde imate podatke o roditeljima i novorođenima pa ih iskoristite za podršku porodicama. Ali kroz neki drugi način, nemojte kroz PDV.

PDV AKADEMIJA startuje od septembra!

Finiširamo pripreme za start novog sistema praktičnih obuka u primeni PDVa.

Iskustvo iz preko 100 internih i javnih obuka će omogućiti da program tačno prilagodimo rešavanju konkretnih pitanja koji se dnevno javljaju obveznicima.

Predviđeni su i in-house treninzi, mnogo interakcije i deljenja iskustava, tumačenja izmena u propisima i praksi.

Novi sajt će biti podrška polaznicima, sugestije u vezi sa programima uveliko pristižu i više su nego dobrodošle.

Registrujte se i učestvujte – uskoro više detalja o svemu.

Besplatna registracija